Budapest Főváros Levéltára - ELP és Query karbantartás, kutatószolgálati hírek

Dear Researchers,

our researcher's room will be closed from 19 December 2017, 4 p.m. to 24 January 2018, 9 a.m., because of the upgrade of the scopeArchiv system. In this period we cannot receive any kind of request through scopeArchiv.

Thank you for your understanding and patience.

Budapest City Archives

Budapest Főváros Levéltára - Query karbantartás

Tisztelt Kutatónk!
 
A BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszer (Query) frissítés miatt 2017. március 17. (péntek) reggeltől kezdődően várhatóan hétfő délelőttig nem lesz elérhető.
 
Ez idő alatt a levéltári anyagban való tájékozódáshoz az Elektronikus Iratok Keresője használható. Az egyébként a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszerben kereshető adatbázisok többsége a Hungaricana portálon szintén elérhető. Adatbázisainkról weboldalunkon találhat további információkat.
 
Segítségét és megértését köszönjük:
Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára - Kutató- és Ügyfélszolgálati hírek

Tisztelt Kutatónk!

Budapest Főváros Levéltára (BFL) kutatótermi részlegei 2016. augusztus 1. és 31. között, ügyfélszolgálata pedig augusztus 15. és augusztus 19. között zárva tartanak.

A BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszer (Query) frissítése lezárult, a levéltári anyagban való tájékozódáshoz a rendszer újra használható. Kutatói kéréseket azonban 2016. augusztus 28-ig nem tudunk fogadni!

Augusztus 29-től lehet újra online kéréseket leadni a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszeren keresztül.

A kutatótermi részlegek nyitása: 2016. szeptember 1. (csütörtök) 10.00

Ügyfélszolgálat nyitása: 2016. augusztus 22. (hétfő) 13.00

Megértését köszönjük:
Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára - Query karbantartás

Tisztelt Kutatónk!

Budapest Főváros Levéltára (BFL) kutatótermi részlegei 2015. augusztus 3. és szeptember 1. között zárva tartanak.
 
A BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszer (Query) frissítés miatt 2015. augusztus 10-től várhatóan két hétig nem lesz elérhető.
 
A levéltári anyagban való tájékozódáshoz az Elektronikus Iratok Keresője, illetve a Régi Fond- és Állagjegyzék továbbra is használható. Az egyébként a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszerben kereshető adatbázisok többsége a Magyar Levéltári Portálon és a Hungaricana portálon szintén elérhető.

Kutatói kéréseket 2015. augusztus 23-ig nem tudunk fogadni. Augusztus 24-től lehet újra online kéréseket leadni a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszeren keresztül. A kutatóterem nyitása: 2015. szeptember 1. (kedd) 10.00.
 
Megértését köszönjük:
Budapest Főváros Levéltára

Magyar Nemzeti Levéltár - Query szinkronizáció

Tisztelt Kutatóink!
 
A frissítés sikeresen befejeződött. Köszönjük türelmüket és megértésüket.
 
Magyar Nemzeti Levéltár
 
 
 
 
Tisztelt Kutatónk!
 
Az MNL Levéltári Nyilvántartó Rendszer (Query) frissítés miatt további értesítésig nem elérhető.
A korábbi nyilvántartó rendszer elérhető az hwww.earchivum.hu/ oldalon. Kéréseit továbbra is személyesen a levéltár kutatótermében, vagy e-mailben az info@mnl.gov.hu e-mail címre elküldve adhatja le.
 
Megértését köszönjük,
Magyar Nemzeti Levéltár
 

Budapest Főváros Levéltára - Query szolgáltatáskiesés

Tisztelt Kutatónk!
 
A BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszer (Query) frissítés miatt várhatóan még 2015. június 1. (hétfő) délutánig nem lesz elérhető.
 
A levéltári anyagban való tájékozódáshoz ez idő alatt az Elektronikus Iratok Keresője, illetve a Régi Fond- és Állagjegyzék használható. (Az Elektronikus Iratok Keresőjében a fondok, állagok és sorozatok aktuális állapota tekinthető meg, kutatói kéréseket a Régi Fond- és Állagjegyzék alapján tudnak leadni.)
 
Az egyébként a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszerben kereshető adatbázisok többsége a Magyar Levéltári Portálon továbbra is elérhető.
 
Ameddig a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszer nem elérhető, kéréseit személyesen a levéltár kutatótermében, vagy e-mailben a kutato@bparchiv.hu e-mail címre elküldve adhatja le.
 
Segítségét és megértését köszönjük:
Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára - kutatói kérések és adatlapok leadása 2015-re

Tisztelt Kutatóink!

Budapest Főváros Levéltára kutatótermi részlegei legközelebb 2015. január 7-én (szerda) 9 órakor nyitnak. Kérjük, hogy online kutatói kéréseket csak abban az esetben küldjenek be, ha már kitöltötték és elküldték új kutatói adatlapjukat, vagy megújították 2015-re a korábbi adatlapjukat. Amennyiben csak meg kívánják újítani a korábbi adatlapot, erre 2015. január 1-jétől van lehetőségük – bejelentkezés után – a Szolgáltatások menüpontban a Kutatási kérelmek/Kutatói adatlapok leadása linkre kattintva megjelenő korábbi adatlap sorában található „Megújítás" gomb megnyomásával. Kérjük, az online beiratkozáshoz és kérésleadás lépéseihez kövessék a Dokumentumtárban található BFL Kutatói tájékoztató lépéseit.

Minden kedves kutatónk számára kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag boldog új évet kívánunk!

Budapest Főváros Levéltára

Webszeminárium az elektronikus iratokról

Az elektronikus dokumentumok és az iratkezelési folyamatok automatizálása egyre fontosabb a közigazgatásban. A szeptember 9-iki webes szeminárium célja, hogy a nemzetközi szervezetek gyakorlatában bevált módszereket terjessze. Az angol nyelvű előadáson a részvétel ingyenes és akár az utolsó pillanatban is fel lehet jelentkezni, de a szervezők szeretnék elérni, hogy az érdeklődők előzetesen regisztráljanak.

Részletek

Budapest Főváros Levéltára - kutatói kérések leadása

Tisztelt Kutatónk!

Az Elektronikus Levéltári Portál frissítése és az informatikai rendszer fejlesztése következtében az e-levéltári szolgáltatásokban előfordulhatnak technikai problémák. Kérjük, az online beiratkozáshoz és kérésleadáshoz kövesse a Dokumentumtárban található BFL Kutatói tájékoztató lépéseit.

Amennyiben már használja az online kérésleadás funkciót, arra kérjük, hogy a kérés elküldése után a baloldali menü Megjelenítés pdf-ként menüpontján keresztül mentse le a „Kérés jóváhagyása" képernyő adatait pdf formátumban. Ha kérésére nem érkezik a levéltártól e-mailben visszaigazolás egy munkanapon belül, ezt a pdf fájlt küldje el a kutato@bparchiv.hu címre.

Segítségét és megértését köszönjük:

Budapest Főváros Levéltára

20 éves a DLM Forum. Részvételi felhívás az athéni konferenciára

A szervezet júniusban Athénben tartja soron következő konferenciáját, a jubileumot hangsúlyozó Working together, looking forward: 20 years of DLM címmel. Április 6-ig bárki jelentkezhet előadással, a program szervezésében a Magyar Nemzeti Levéltár működik közre.

Részletek

Kutatói súgók

Tisztelt Kutatóink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy elkészültek a portálon történő navigálást és kutatást megkönnyítő szöveges súgóink. Elérhetőek a dokumentumtárban.

Újabb adatbázis kereshető az Adatbázisok Online felületen

Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor halotti anyakönyveinek adatbázisával tovább bővült a Magyar Nemzeti Levéltár egyik legtöbb virtuális látogatót vonzó felülete, az Adatbázisok Online.

Részletek

A Habsburg Birodalom történelmi térképei honlap bemutatója Budapest Főváros Levéltárában

Az Osztrák Állami Levéltár (Österreichisches Staatsarchiv), Budapest Főváros Levéltára, az ARCANUM Adatbázis Kft, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszéke együttműködésének köszönhetően elkészült és a nyilvánosság számára megnyílt a MAPIRE (Historical maps of the Habsburg Empire) honlap, amely a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit kívánja modern térinformatikai eszközökkel közzétenni. E páratlan levéltári anyag régiségében, részletességében és művészi kidolgozottságában is egyedülálló a világon. A honlapon jelenleg a második katonai felmérés (1806–1869) teljes anyaga található.

 A felbecsülhetetlen értékű térképlapok sokáig csak a múlt iránt érdeklődő szakemberek számára voltak elérhetők. Az 1990-es évektől kezdve azonban a természettudományi szakmák képviselői is egyre nagyobb érdeklődést mutattak a térképmű iránt, hiszen jó geodéziai alapja lehetővé tette, hogy egy-egy területen a jelenlegi és az egykori topográfiát megfelelő pontossággal összehasonlítsák.

A bemutató időpontja: 2014. március 20. csütörtök, 10.30. Helyszín: Budapest Főváros Levéltára Gárdonyi Albert termében (1139. Budapest, Teve u. 3-5.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó

Budapest Főváros Levéltára - kutatói kérések leadása

Tisztelt Kutatónk!

 

2014. január 1-jétől Budapest Főváros Levéltára az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül tudja fogadni az internetes beiratkozásokat és a kutatói kéréseket. A több egységből álló rendszer a beiratkozást követő egy órán belül lehetőséget biztosít az elektronikus kérések leadására a levéltár Kutatószolgálata felé. A rendszerelemek közötti kommunikáció folyamatába esetlegesen hibák is csúszhatnak, amelyek kihatnak az adatátvitelre.

Abban az esetben, ha a regisztráció visszaigazolása óta már legalább egy óra eltelt és újra bejelentkezett, de a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszer kérésleadási felületének „Kutatói dosszié" mezőjében nem jelenik meg az Ön neve és a „látogatói jegy 2014" felirat, kérésének leadása technikai okokból nem lesz lehetséges. Kérjük, jelezze a problémát Kutatószolgálatunk munkatársainak a kutato@bparchiv.hu e-mail címen, vagy a 06-1-298-7503-as telefonszámon. Munkatársaink rövid időn belül megkísérlik a probléma elhárítását.

 

Megértését köszönjük.

 

Budapest Főváros Levéltára

Kutatószolgálat

Elérhető az Adatbázisok Online 1.4-es keresője

A Magyar Nemzeti Levéltár egyik leglátogatottabb internetes felülete az Adatbázisok Online. Itt egy helyen megtalálható és kereshető az MNL Országos Levéltárának 27 adatbázisa. Az egységes keresőfelület révén egyetlen keresőszó beírásával találatokat kaphatnak a felhasználók a levéltár legrégebbi iratai, a Mohács előtti oklevelek, és az MSZMP jegyzőkönyvei közül is.

Részletek

"A jövő Levéltára, a jövő levéltárosai" szakmai nap

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta négy tagú konzorcium által megvalósított Elektronikus Levéltár projekt (EKOP-1.2.8-08-2008-0001) 2013. szeptember 30-án lezárul.

Munkánk eredményeként létrejön az elektronikus levéltári szolgáltatások fenntartását, az elektronikus levéltári kezelést támogató informatikai infrastruktúra és a hosszú távú üzemeltetés és működtetés feltételrendszere. A projekt eredményeként egy olyan rendszer áll össze, amely nemzetközi szinten is figyelemre méltó és kiemelkedő.

 
A projekt során szerzett szakmai tapasztalatainkat, az elért eredményeket, valamint a megvalósított Elektronikus-levéltári rendszer felépítését és működését egy háromnapos szakmai rendezvény keretében ismertettük meg a jelen és a jövő levéltárosaival valamint az MNL OL és a BFL legfontosabb iratképzőivel. Az előadásokat a projekt megvalósításában aktívan résztvevő, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező kollégáink és munkatársaink tartották. A rendezvény célja az volt, hogy az Elektronikus Levéltár jövőbeli felhasználói informatív jellegű szakmai áttekintést kapjanak arról a rendszerről, amelynek hamarosan felhasználói lesznek, és amellyel reményeink szerint hosszú távon dolgozni fognak.
 
A rendezvényre 2013. szeptember 11-13-án került sor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (MNL OL) óbudai épületének tanácstermében. Az első két napon a magyarországi levéltárak munkatársai ismerkedhettek meg az e-levéltári rendszerrel. Az MNL OL és a BFL dolgozói mellett nagyszámban fogadták el meghívásunkat a városi, felsőoktatási, egyházi és szaklevéltárai kollégák és az ELTE levéltár szakos egyetemi hallgatói, így a két nap során közel 400 főnyi hallgatóság előtt hangzott el összesen 27 előadás. A harmadik napon a projektben résztvevő két levéltár illetékességi körébe tartozó köziratképző szervek több mint 100 munkatársa számára hangzott el ismertetés nyolc előadás keretében.
 
A szakmai előadásokat minden nap a levéltárak vezetőinek köszöntője előzte meg. Dr. Mikó Zsuzsanna az MNL és dr. Kenyeres István a BFL főigazgatója is kiemelte a projekt eredményeinek fontosságát az egész magyar levéltáros szakmára számára, valamint köszönetüket fejezték ki a megvalósításban szerepet vállaló munkatársaiknak. A pénteki nap bevezetőjében Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára osztotta meg gondolatait az elektronikus köziratok megőrzésének fontosságáról és arról, hogy a projekt eredményeként a levéltárak a közigazgatás szereplőinek még hatékonyabb partnerei lehetnek a jövőben.

Fogolytörzskönyvi adatbázis a neten

Budapest Főváros Levéltára által a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával épített, az Elektronikus Levéltári Portálon egyszerűbb formában szintén elérhető fogolytörzskönyvi adatbázis elérhető a http://home.arcanum.hu/fogoly/ internetes oldalon.

Az adatbázis mintegy 185.000 fogolytörzskönyvi bejegyzést illető rekordot és több mint 200.000 csatolt képet tartalmaz. A bejegyzések a Budapesten 1872-1900, illetve 1914-1923 között letartóztatott és/vagy elítélt, különböző bírósági fogházakban őrzött foglyok személyi viszonyaira, valamint a letartóztatás, elítélés és a fogházi tartózkodás körülményeire vonatkozóan tartalmaznak adatokat, amelyek közül számos adat (név, foglalkozás, lakhely, vallás, családi állapot, anya neve, születési hely, születési idő vagy életkor; jogcím) kereshető is.

Calendar

Previous September 19, 2019 Next


All Day
12 AM
1 AM
2 AM
3 AM
4 AM
5 AM
6 AM
7 AM
8 AM
9 AM
10 AM
11 AM
12 PM
1 PM
2 PM
3 PM
4 PM
5 PM
6 PM
7 PM
8 PM
9 PM
10 PM
11 PM