Súgó: Keresés


A portálon a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és Budapest Főváros Levéltára (BFL) elektronikus nyilvántartásainak és digitális levéltári állományának közös adatbázisában lehet keresni. A keresés regisztráció nélkül is használható, de a találatokkal végezhető műveletek egy része csak bejelentkezett felhasználóknak, illetve beiratkozott kutatóknak érhető el.
 

A súgóoldal tartalma Átlépés más súgóoldalakra
 1. Keresés
 2. Találati listák
 3. Találat részletei

 


Keresés


A keresésnek három fő módja van:

A főoldalon és a Kutatóknak aloldalon megjelenő mezőben indított keresés az egyszerű keresésnek felel meg. A hamburgermenü Keresés menüpontja közvetlenül a részletes keresésre visz, de a három keresési mód között bármikor egy kattintással lehet váltani.

Az egyszerű és a részletes keresés eredményei Találati listákban tekinthetőek meg.


Egyszerű keresés

Az egyszerű keresés a teljes adatbázis minden szöveges tartalmában keres, a levéltári leírásokban és a csatolt fájlokban egyaránt. Alapértelmezetten keres a szavak belsejében is (pl. összetett szavakban és ragozott alakokban), és több szó beírása esetén azok sorrendjét, távolságát sem veszi figyelembe. (Pl. Kápolna út keresésre találat lesz a Vasúti és Hajózási Fõfelügyelõség kálkápolnai kisújszállási vonalából kiágazó Adler féle iparvágány mûtanrendõri bejárása is.)

Egy szó önálló (nem ragozott, szóbelseji) előfordulásainak kereséséhez, illetve többszavas kifejezés egyetlen egységként való kereséséhez a kifejezést idézőjelbe kell tenni (pl. "Kápolna út").

Az egyszerű keresés indítható külön-külön csak az egyes levéltárak adatbázisaira is, ehhez a másik levéltár neve előtti négyzetből ki kell venni a jelölést (alapértelmezetten mindkét levéltár ki van választva).

Helyettesítő karakterek

A keresőkifejezésekben a ? (kérdőjel) nulla vagy egy, a * (csillag) bármennyi karakter helyettesítésére használható. Pl. Széch?nyi keresésre találat lesz Széchenyi és Széchényi; a W*burg keresés eredményei közt lehet Warburg, Würzburg, Waggonfabrik Omedlinburg és Leiningen-Westerburg Károly is.

Az egyszerű keresésben a kifejezések elején és végén nem szükséges a helyettesítő karakterek használata.

Egyszerű keresés csonkolással Egyszerű keresés találatai listanézetben


Részletes keresés

A részletes keresés működése az alapértelmezetten beállított Teljes szöveg + tartalmazza esetben megegyezik az egyszerű keresés működésével, de itt van lehetőség speciálisabb keresőkifejezések összeállítására, illetve további keresési feltételek alkalmazására is.

Az idézőjel és a helyettesítő karakterek itt is ugyanúgy használhatóak, mint az egyszerű keresésben. A konkrét mezőkre vonatkozó keresések esetében (tehát a Teljes szöveg, Minden metaadat és Digitális tartalom keresési helyeket kivéve) van lehetőség valóban ? vagy * karaktert tartalmazó kifejezések keresésére is, ehhez egy \ (AltGr+Q) jelet kell a speciális karakter elé írni, szóközök nélkül.

A Teljes szöveg helyett a legördülő listából kiválasztható részekre szűkíthető a keresés:

 • Minden metaadat: csak a levéltári leírásokban keres, a csatolt fájlok tartalmában nem;
 • Digitális tartalom: csak a csatolt fájlokban keres, a levéltári leírásokban nem;
 • további választható mezők/mezőcsoportok: Jelzet, Megnevezés, Tartalomleírás, Személyek, Földrajzi hely (cím), Irattípus, Irat nyelve, Létrehozó neve, Pecsételés módja;
 • illetve van két speciális mező, amely csak egy-egy levéltár adatbázisában keres: Címzett/kedvezményezett (MNL) és Mai helyrajzi szám (BFL).

A mezőkre szűkített keresés hasznos lehet, ha egyébként túl sok találatot adna a keresés, de érdemes figyelembe venni, hogy a keresett adat nem feltétlenül a választott mezőben van rögzítve, pl. Kápolna mint településnév lehet, hogy csak a tartalomleírásban került említésre, vagy például az irat nyelve adat sok esetben nem is szerepel az adatok között.

Az elöl-hátul csonkolt tartalmazza helyett kiválasztható az ezzel kezdődik vagy az egyenlő megfeleltetési típus. Ezeket főleg olyan konkrét mezőkben érdemes használni, mint a Jelzet vagy a Megnevezés, az általánosabb esetekben (Teljes szöveg, Minden metaadat, Digitális tartalom) nem értelmezhetőek, és még a speciálisabb mezőcsoportoknál is adhatnak megtévesztő eredményt (ha pl. a Földrajzi hely (cím) mezőben több adat is fel van sorolva).

Az Új feltétel hozzáadása gombra kattintva további kifejezéseket lehet a kereséshez adni, és ilyenkor be kell állítani a feltételek közötti logikai kapcsolatot is:

 • ÉS: csak olyan találatokat ad, amelyek mindegyik feltételt egyszerre teljesítik (ez felel meg az Egyszerű keresés működésének);
 • VAGY: kiadja az összes találatot, amelyek a feltételek bármelyikét teljesítik (mintha több külön keresés eredményét tennénk egymás mellé);
 • NEM: olyan találatokat ad, amelyek az első feltételt teljesítik, de a másodikat biztosan nem (ezt csak két feltétellel érdemes használni, pl. Kossuth NEM Lajos).

Keresési feltételek

A keresőfeltételek alatt külön lehet megadni időszakra vonatkozó korlátozást is, de egyébként a keresési találatokat utólag is minden esetben van lehetőség dátumok szerint szűkíteni.

A részletes keresést is lehet az egyes levéltárakra, vagy akár a levéltári struktúra további szintjeire (pl. fond, állag, sorozat) is korlátozni, ehhez a keresési feltételek fölötti Keresés csak a levéltári struktúra kijelölt részében sor elején kell a > jelre kattintani. Ezalatt ugyanilyen jelekkel kibontható a két levéltár struktúrája, és a soreleji jelölőnégyzetekkel választhatóak ki azok a szintek, amelyek alatti rekordokra vonatkozzon a következő keresés.

Keresés csak a struktúra egy részében

A keresési feltételek fölött, a jobb oldalon kiválasztható a Keresés szinonimák alapján lehetőség, ezt tulajdonnevek (személyek, testületek, földrajzi helyek) keresése esetén lehet érdemes használni, ilyenkor egy külön szinonimaszótár alapján bővül a keresés a beírt szavakhoz kapcsolódó névváltozatokkal.

A feltételek beállítása után a Keresés gombra kattintva lehet elindítani a keresést.

Bejelentkezett felhasználók számára az egyszerű, illetve részletes keresés során beállított feltételek a keresés futtatása után a találati lista elején megjelenő Keresés mentése gombra kattintva elmenthetőek. Részletesebben a mentett keresésekről →
 

Névtéradatok keresése

A részletes keresésen belül, a beállítható keresési szempontok alatt található a Névtéradatok keresése gomb, de ez valójában egy negyedik keresési módra vezet át.

Névtéradat hozzáadása a kereséshez A névteres keresés két lépésben történik. Az első lépésben a levéltárak névtéradatbázisaiban lehet keresni. Ennek a keresésnek az eredménye egy olyan találati lista, ahol minden névtérelemhez látható, hogy melyik névtérhez tartozik, és hány levéltári egység kapcsolódik hozzá (kapcsolatok száma). Ezekből a találatokból állítható össze a második lépésben a voltaképpeni keresőkifejezés: a sorvégi nyilakra kattintva kiválasztott névtérelemek közt ÉS vagy VAGY kapcsolatot lehet magadni, ezután lehet elindítani a levéltári egységekre vonatkozó keresést.

A névteres keresésből a névtérelem keresése fölött látható <- Részletes keresés feliratra kattintva lehet visszalépni a részletes keresésbe.
 

Böngészés a levéltári struktúrában

A levéltári leírások hierarchikusan épülnek fel, és ezt a struktúrát követik az Elektronikus Levéltári Portálon kereshető adatbázisok is. A megfelelő fond (egy-egy intézmény, család stb. iratai) megtalálása után annak tartalma sokszor a levéltári struktúra böngészésével tekinthető át a legjobban.A keresési mód megnyitásakor a két levéltár mint legfölső szint látható. A szintek mindig a soreleji > nyíllal nyithatóak ki. A kinyitott szintek előtt ez a jel lefelé mutató V nyílra változik, a tovább nem nyitható szintek előtt pedig egyáltalán nem látható nyíl.

A Magyar Nemzeti Levéltár alatt taglevéltáranként, Budapest Főváros Levéltára esetében pedig a Levéltári iratok szint alatt található maga a levéltári struktúra (a Levéltári anyag nyilvántartásába nem tartozó iratok, adatok ágon a struktúrába nem illeszthető adatbázisok, pl. archontológiák találhatók). Az egyes sorok elején látható ikonkép utal az adott sor szintjére, utána a jelzet és a megnevezés következik, majd zárójelben az időkör. Amennyiben egy struktúraszinten több különböző forrásadatbázisban is vannak tételek, a nyilvántartó rendszer adatait követik az elektronikus iratok keresőjének digitális tartalmai.

A struktúra egy sorára rákattintva egy kis ablakban megjelenik az adott sorhoz tartozó részletes leírás előnézete. A teljes részletes leírás és az esetleges digitális tartalom megtekintéséhez duplán kell kattintani a sorra. A leírás előnézetének dobozában a jobb felső sarokban három ikon látható: munkafüzetbe helyezés, kosárba helyezés és a struktúra szűkítése. Az előnézet eltüntetéséhez megint rá kell kattintani a kijelölt sorra. (Mobiltelefonon az előnézet nem megtekinthető, az ilyenkor a kijelölt sor alatt negyedikként megjelenő szem ikonra kattintva lehet átlépni a részletes leírásra.)

Levéltári struktúra böngészése és metaadat-előnézet

Struktúra szűkítése A struktúra szűkítése ikonra kattintva a levéltári struktúra többi része eltűnik a képernyőről, és csak a kiválasztott sor alatti ágak bonthatók tovább: ez hasznos lehet például egy-egy taglevéltár állományának böngészésekor. A szűkítés megszüntetéséhez ugyanarra a (szűkített állapotban legfelső) sorra kell kattintani, és a szűkítéshez is használt struktúra-ikonnal lehet visszatérni a teljes struktúrába.

A jobb felső sarokban látható Struktúra exportálása (PDF) gombra kattintva mindig a teljes struktúra aktuálisan megjelenített állapotát lehet lementeni, és a böngésző nyomtatás funkciójával is ez az állapot nyomtatható ki: ilyen műveletek előtt tehát érdemes lehet a struktúra szűkítését alkalmazni.
 

Keresés csak a BFL levéltári nyilvántartó rendszerében

A keresésnek van egy Budapest Főváros Levéltárára szűkített módja is, amely ide kattintva érhető el. Ebben a módban minden keresési funkció pontosan ugyanúgy működik, mint egyébként, de a keresés csak egy adatforrásra, a BFL Levéltári Nyilvántartó Rendszerre korlátozódik. A szűkített keresésre az oldal tetején sötétkék sávban megjelenő Keresés csak a BFL levéltári nyilvántartó rendszerében felirat utal. A szűkítés csak ezen az oldalon belül áll fenn, bármelyik másik menüpontba átlépve, vagy akár a menüből a keresést újra megnyitva a teljes ELP érhető el.

Vissza a lap tetejére

Találati listák


Az egyszerű, a részletes és a névtéradatok szerinti keresés eredményei találati listákban tekinthetők át. A megjelenített találatok száma a találati lista címe után látható zárójelben. A találati listának négy nézete van, amelyek között a lista tetején megjelenő ikonokra kattintva lehet váltani:

A különböző nézetekben nagyrészt közösek a rendezés és a lapozás lehetőségei, a további szűkítési lehetőségek és a találatokkal végezhető műveletek.

Részletes nézet

Részletes nézet aktív ikonja A keresés lefuttatása után alapértelmezetten ebben a nézetben jelenik meg a találati lista. A kékkel kiemelt megnevezés alatt látható a levéltári jelzet, a szint, az időkör és a rekordot tartalmazó adatbázis mint adatforrás neve, valamint a találat szövegkörnyezete; ha meg van adva, akkor megjelenik a földrajzi hely (cím) adat is. A keresés működéséből adódóan a találat szövegkörnyezete mezőben sokszor technikai adatokkal keveredve látható sok különböző adatmező tartalma is. Maga a találatként felismert szakasz ezen belül sárga háttérrel van kiemelve. A találattal végezhető műveletek ikonjai a jobb fölső sarokban jelennek meg, a bal fölső sarokban lehet a találatot kijelölni későbbi csoportos műveletekhez. A megnevezésre kattintva tekinthetőek meg a találati részletes adatai, illetve az esetleges digitális tartalom, amelynek előnézete szintén látható már a találati listában is.

Lista nézet

Lista nézet aktív ikonja A lista nézetben a megnevezés, időkör, szint és jelzet adatok tekinthetők át. A hosszabb megnevezéseknek a listában csak az eleje jelenik meg: az egeret a megnevezés fölé mozgatva felugró buborékban olvasható a teljes megnevezés.
Csak ebben a nézetben van lehetőség az aktuálisan megjelenített oldal összes találatának egyszerre kijelölésére (vagy a kijelölések egyszerre megszüntetésére), a fejlécben látható jelölőnégyzet használatával.

Struktúra nézet

Struktúra nézet aktív ikonja A találatok struktúra nézete a Böngészés a levéltári struktúrában keresési módhoz hasonlóan működik, ugyanúgy a soreleji > jelekkel nyitható tovább. A találatok struktúra nézetében azonban egy szűkített találati fát lehet böngészni, amelyben csak azok az ágak jelennek meg, amelyek alatt vannak találatok: az adott ág alatti találatok száma a sor végén zárójelben látható. Maguk a találatok félkövér betűkkel kijelölve jelennek meg ebben a fában, és a soreleji jelölőnégyzetekkel választhatók ki további műveletekhez. A sorra duplán kattintva lehet megnyitni a találat részletes adatait.

Csempe nézet

Csempe nézet aktív ikonja A csempe nézetet digitális tartalommal rendelkező találatok áttekintéséhez érdemes használni. Ebben a nézetben a fájlok előnézete fölött csak egyetlen adat, a levéltári jelzet látható: a műveleti ikonok megjelenítéséhez az egeret az adott kép fölé kell mozgatni.


A találati lista rendezése

A találatok sorrendjét és az egy oldalon megjelenített találatok számát a részletes, lista és csempe nézetben a találati lista fölött, a jobb oldalon lenyitható listák lehetőségei közül választva lehet beállítani.

Találati lista beállításai

Az alapértelmezett beállítás a relevancia szerinti csökkenő sorrend, oldalanként 10 találat.

A rendezés alapja lehet:

 • Relevancia: a forrásrendszerek által automatikusan megállapított relevanciaértékek szerinti sorrend, előnyben részesítve azokat a találatokat, ahol a keresett szavak pontos kifejezésként, illetve a Megnevezés mezőben szerepelnek;
 • Jelzet: a levéltári jelzetek egyszerű gépi ábécésorrendje, amely nem veszi figyelembe a jelzetelemek jelentését (tehát a 101 a 11 elé kerül, az IX pedig az IV és a V közé);
 • Megnevezés: a megnevezések egyszerű gépi ábécésorrendje;
 • Struktúrában elfoglalt hely: az a sorrend, amelyben a találatok a levéltári struktúrát kinyitva követnék egymást (tehát ez a rendezés áll legközelebb a levéltári jelzetek értelmes sorrendjéhez);
 • Időkör kezdete: a kezdődátumok időrendi sorrendje;
 • Szint: a levéltári szintek hierarchikus sorrendje (pl. Fond után Állag, Sorozat után Alsorozat).

A találati lista számozott oldalai között a lista alján megjelenő lapozógombokkal lehet lépkedni a választott oldal sorszámára, vagy az előző, illetve következő oldalra mutató nyilakra kattintva.

 

A találati lista szűkítése

A találati lista jobb oldalán (mobiltelefonon fölötte) találhatók a találatok körének szűkítési lehetőségei.

FazettákA Csak a kikérhető egységeket mutassa jelölőnégyzetet kiválasztva csak azok a találatok maradnak a listában, amelyek Kosárba helyezhetők.

A további szűkítési kategóriák közül mindig csak azok jelennek meg, amelyek az adott találati lista esetében értelmezhetőek. A kategóriák a cím előtti > jelre kattintva összezárhatóak. A kiválasztott szűkítési feltételek a kategóriák fölött külön blokkban, Aktív szűréseim cím alatt láthatóak, ahonnan a sorvégi piros X jelre kattintva lehet őket egyesével eltávolítani. Egy feltétel kiválasztása után a találati listával együtt a találatok számára vonatkozó adat és az elérhető szűkítési kategóriák köre is frissül.

Szűkítési kategóriák:

 • Adatforrás: A négy fő adatforrás a BFL és az MNL külön Levéltári Nyilvántartó Rendszere (amely a teljes levéltári anyag leírását tartalmazza), illetve Elektronikus Iratok Keresője (amely a digitális tartalmak adatbázisa). Az MNL Levéltári Nyilvántartó Rendszer adatforrás kiválasztása után a találatok tovább szűkíthetők az MNL taglevéltárai szerint.
 • Időkör kezdete és Időkör vége: A dátumok esetében első körben általában évszázadok szerinti szűkítésre van lehetőség, az évszázad kiválasztása után pedig tovább lehet szűkíteni évtized, illetve bizonyos elemszám alatt pontos év szerint is.
 • Digitális tartalom típusa: A találatok közt valóban megtalálható típusok (PDF-dokumentum, Kép, Hanganyag, Mozgókép) mellett itt előfordulhat két további lehetőség is. A Digitális tartalom alárendelt szinten csoportba tartozó találatok megtekintésekor ugyanúgy azonnal látható a digitális tartalom, mint a típus szerint azonosított esetekben: ezek olyan köztes szintek, amelyek alatt már csak digitális tartalom van. A Hivatkozás viszont azt jelenti, hogy a rekordnak nem része maga a digitális tartalom, de a találat részletes adatai közt a Digitális tartalom mezőben található hivatkozással elérhető. (Ez a hivatkozás sokszor külső adatbázisra, pl. a Hungaricana portálra mutat.)
 • Szint: Levéltári szintek, illetve a levéltári adatbázisokban használt további rekordtípusok. A szintek itt megjelenített sorrendje megegyezik a találati lista szint szerinti rendezésekor alkalmazott sorrendnek.


Műveletek a találatokkal

A találati lista tetején a Találati lista exportálása gombra kattintva Excel (xlsx) fájlba exportálható az aktuális találati lista összes eleme. Az export a találati lista megjelenített nézetétől függetlenül a Megnevezés, Adatforrás, Jelzet, Tartalomleírás, Földrajzi hely (cím), Szint, Személyek, Időkör adatokat tartalmazó táblázat. Hosszabb találati listák esetén a fájl összeállítása hosszabb időt is igénybe vehet, ezalatt a gomb helyén az Exportálás folyamatban... felirat látható, és a befejezéshez szükséges az adott találati lista megtartása.

Műveletek találati listával

Az egyes találatok részletes adataihoz (teljes leírás és esetleges digitális tartalom) a részletes és lista nézetben a világoskék Megnevezés adatra kattintva, struktúra nézetben a megfelelő sorra duplán kattintva, csempe nézetben pedig az előnézeti képre kattintva lehet eljutni. A találat részletei a böngészőben mindig új fülön nyílnak meg, a találati lista tehát megmarad az előző fülön, de a Vissza gombbal nem érhető el.

Struktúra (elem helye) ikon Az egeret az egyes találatoknál (részletes, lista és csempe nézetben) látható Elem elhelyezkedése a levéltári struktúrában ikon fölé mozgatva megtekinthető az adott elemhez vezető „legrövidebb út", vagyis a fölöttes levéltári szintek. A találatok részletes nézetében az ikonra kattintva új ablakban megnyílik a teljes levéltári struktúra, az adott elem szintjéig kibontva.

Munkafüzetbe mentés Az Elem mentése munkafüzetbe funkció csak regisztrált felhasználók számára érhető el, a célja az érdekes találatok összegyűjtése későbbi megtekintésre. Részletesebben a munkafüzetekről →

Kosárba helyezés Az Elem kosárba helyezése ikon halvány színnel (illetve csempe nézetben egyáltalán nem) jelenik meg azokban az esetekben, ahol az adott elem nem helyezhető kosárba. (Ez az elem tulajdonsága, nem függ a felhasználói státusztól!) Ez a funkció is csak regisztrált felhasználók számára érhető el, célja a kutatói kérések leadása az irat levéltári megtekintéséhez. Részletesebben a kosárról és a kérésleadásról →

A találatok jobb fölső sarkában látható jelölőnégyzettel kiválasztott elemek az első kijelölés után a nézetek közötti váltásra szolgáló ikonok mellett megjelenő Kijelölt elemek mentése munkafüzetbe és Kijelölt elemek kosárba helyezése ikonokkal csoportosan is munkafüzetbe, illetve kosárba helyezhetők. Ezek csak egy találati oldalon belül alkalmazhatók, a kijelölések a lapozáskor nem maradnak meg. Fontos, hogy a kijelölt elemek kosárba helyezésére szolgáló ikon csak akkor lesz aktív, ha az összes kijelölt elem kosárba helyezhető!

Vissza a lap tetejére

Találat részletei


Egy találati lista vagy egy munkafüzet egy elemére kattintva, vagy egy struktúraelemre duplán kattintva lehet megtekinteni az adott elem részletes adatait. A találati adatlap URL-je állandó, az oldalra ennek elmentésével is vissza lehet térni. A találat részleteit mutató oldalon négy szakasz követi egymást:

Találat részletei - műveletek és struktúra

Műveletek

Az oldal tetején, az elem megnevezése alatt találhatóak az elemmel végezhető műveletek ikonjai:

 • Kosárba helyezés: A találati listákból is elérhető funkció, kérésleadás első lépése, csak kikérhető elemeknél jelenik meg, és csak bejelentkezett felhasználóknak működik.
 • Visszajelzés küldése Visszajelzés küldése: Ezzel a funkcióval az adott elem leírásában talált tartalmi hibát, esetleg a leírás és a digitális tartalom közötti ellentmondást lehet jelezni az illetékes levéltárnak. A visszajelzés szövege mellett szükséges a feladó nevének és e-mail címének megadása, illetve a megjelenített ellenőrző kód begépelése is. (Ha az ellenőrző kód nem olvasható, a kép feletti "Új ellenőrző kódot kérek." feliratra kattintva lehet újat kérni.) A beküldött visszajelzés e-mailként érkezik be a levéltárhoz, amely tartalmazza az érintett levéltári egység adatait is.
 • Munkafüzetbe mentés: A találati listákból is elérhető funkció, az elem mentése később megtekintésre, csak bejelentkezett felhasználóknak működik.
 • Megosztás Megosztás: A találat részleteire mutató hivatkozás e-mailben, Facebookon vagy Twitteren való megosztását segítő funkció. Az e-mailes megosztás a számítógépen elérhető levelezőprogramot nyitja meg, a Facebookon, illetve Twitteren történő megosztáshoz saját fiókkal való bejelentkezés szükséges. A találati oldalra mutató hivatkozás ki is másolható.
 • Adatok exportálása: A megjelenített metaadatokat (a felettes struktúra-szinteket mutató előnézetet, a találati oldalra mutató hivatkozást és a teljes leírást) PDF-fájlba lehet exportálni. A digitális tartalom nem része az exportnak!
 • Letöltés: Csak digitális tartalom esetén jelenik meg. A digitális tartalmat a megjelenített csökkentett méretű, vízjelezett változatban lehet letölteni kizárólag saját, kutatási célú használatra. Jobb minőségű digitális másolat, illetve publikálási engedély megszerzéséhez a megfelelő levéltárral kell felvenni a kapcsolatot!

Találati listából megnyitott elem esetén a műveletek sorának két szélén halványszürke vissza (balra) és előre (jobbra) mutató nyíl jelenik meg, amelyekkel a legutóbb lefuttatott keresés találati listáján belül lehet az előző, illetve következő elemre átlépni.

Struktúra-előnézet

A struktúra-előnézetben alapértelmezetten az adott elemhez vezető „legrövidebb út" látható, vagyis a fölöttes szintek hierarchiája, a szomszédos, illetve alárendelt elemek nélkül.

Az előnézet jobb fölső sarkában lehet váltani a Legrövidebb út és a Teljes struktúra között. A teljes struktúra nézetben az aktuális elem sárga háttérrel kiemelve jelenik meg, de bármilyen irányban folytatható a levéltári struktúra böngészése.

A struktúra-előnézetben bármely másik elemre át lehet lépni egyetlen kattintással. Ezután a teljes Találat részletei képernyőn az így kiválasztott elem adatai lesznek láthatóak, és a ezután már erre az elemre vonatkozóan lehet műveleteket kezdeményezni.

Részletes leírás

A struktúra-előnézet után olvasható az adott levéltári egység leírása. Amennyiben a leíráshoz digitális tartalom is kapcsolódik, a leírás az első néhány sor után elhalványodik, ilyenkor a teljes leírás a képernyő közepén látható TÖBB feliratra kattintva jeleníthető meg. A megjelenített teljes leírás a KEVESEBB feliratra kattintva újra elrejthető.

Digitális tartalom

A digitális tartalom a találati adatlap alján tekinthető meg a típusának megfelelő megjelenítőben. Amennyiben az elemhez több különböző típusú (állókép, mozgókép, hang, szöveg) digitális tartalom is kapcsolódik, ezek a megjelenítőben külön füleken érhetők el. Többoldalas, illetve többfájlos tartalom oldalai között a megjelenítő alján látható filmszalag használatával lehet lapozni. A nem megjeleníthető tartalomtípusok esetében csak a letöltési lehetőségre vonatkozó információ látható a digitális tartalom helyén.

Vissza a lap tetejére