Súgó: Felhasználói adatok


A bejelentkezett felhasználó ebben a menüpontban tudja áttekinteni és módosítani a regisztráció, illetve a levéltári beiratkozás során megadott személyes adatait, elérhetőségeit, jelszavát.
 

A súgóoldal tartalma Kapcsolódó súgóoldalak

 


Felhasználói adatok áttekintése


A Felhasználói adatok menüpont bejelentkezés után a jobb felső sarokban lenyitható hamburgermenün keresztül vagy az Irányítópulton belül a Felhasználói adatok fülön érhető el, illetve az Irányítópultnak a megnyitásakor alapértelmezetten is először ez a menüpont látható.

A menüpontban a felhasználói adatok négy blokkba csoportosítva jelennek meg:

  • az Alapadatok (név és e-mail cím) a portálregisztráció során kötelezően megadandó adatok, amelyeket csak az Adatmódosítás funkció használatával lehet módosítani;
  • a További személyes adatok és az Állandó lakcím megadása csak kutatói adatlap kitöltése (levéltári beiratkozás) során kötelező, és ezek az adatok minden újabb adatlap beküldése során módosíthatóak, és az így elvégzett módosítások megőrződnek a portálon a felhasználói adatok között is;
  • a Kapcsolattartási adatok a kutatói adatlapok kitöltése során megadható, illetve módosítható, nem kötelezően megadandó adatok.

Az Elektronikus Levéltári Portál adatkezelési tájékoztatója →Adatok módosítása


A felhasználói adatok módosítására szolgáló felületre a menüpont jobb oldalán található Adatmódosítás gomb vezet. Ezen a felületen más elrendezésben, de megtalálható és módosítható minden, a portálon megadott személyes adat. (Az előző lépésben áttekinthetőek mellett itt látható egy Középső név adatmező is, de kérjük, ezt ne használja, minden utónevet az Utónév mezőben szükséges megadni.)

A profilkép (illetve azt helyettesítő alapértelmezett kép) alatt látható Módosítás gombra kattintva lehetőség van 100x120 pixel méretű, gif/jpg formátumú profilkép feltöltésére, amely a bejelentkezett felhasználó számára a portál használatakor a fejlécben lesz látható. A kép feltöltése a portál egyetlen funkciójának használatához sem szükséges.

KAÜ-hitelesítéssel regisztrált felhasználók esetében a KAÜ-ről átvett személyes adatok a portálon nem módosíthatóak. A KAÜ-hitelesítés meglétét az adatok első oszlopa alatt látható, nem szerkeszthető jelölőnégyzet mutatja.

Az adatváltoztatást a jobb oldalon található Mentés gombra kattintva lehet véglegesíteni, vagy a Mégse gombbal elvetni.

A módosítható adatokon kívül ezen a felületen megtekinthetőek a Levéltári rendszerekkel kapcsolatos adatok is – ezek azt mutatják, hogy a felhasználó küldött-e már be kutatói adatlapot valamelyik levéltárba, illetve a levéltár visszaigazolta-e a beiratkozását:

  • A státusz NORMAL annál a levéltárnál, amelyhez a felhasználó még nem küldött be online kutató adatlapot.
  • A PENDING státusz akkor jelenhet meg az adatlap beküldése után, ha a felhasználó a korábbi években is volt kutató, de az adataiban változás történt, ezért a rendszer a Kutatószolgálat megerősítését várja a kapcsolat létrehozásához.
  • Ha az MNL/BFL partner ID mezőben egy számsor látható, akkor a felhasználói fiók sikeresen összekapcsolódott az adott levéltár belső nyilvántartásával, ami előfeltétele a kutatói funkciók működésének. A sima RESEARCHER státusz azt jelenti, hogy a felhasználó a korábbi években már volt aktív kutató, de jelenleg nem az: a korábban leadott kéréseit meg tudja tekinteni, de újabb kéréseket csak új kutatói adatlap beküldése után tud leadni. A RESEARCHER_ACTIVE státuszú kutató már az adott évre is beiratkozott, számára elérhető a kérésleadási funkció.

További információ a felhasználói szerepekről →

Az adatok felhasználói módosításáról e-mailben tájékoztatást kap az a levéltár, amelyhez a partner ID mező ki van töltve és a státusz nem NORMAL, de a módosítások automatikusan nem kerülnek át a belső rendszerbe.

A jobb oldalon a Jelszó szekcióra váltva lehet átlépni a jelszóváltoztatási felületre. A Telefonszámok szekciót nem használjuk. A Megjelenítési beállítások szekcióban megadható a portál nyelve, de ez a portál használata során a jobb felső sarokban látható nyelvváltoztatási opciókkal bármikor módosítható, és a következő bejelentkezéskor mindig a legutóbbi kijelentkezéskor aktuális beállítás érvényesül.
 


Jelszóváltoztatás
 

A jelszóváltoztatásra szolgáló felületre a menüpont jobb oldalán található Jelszó módosítása gomb vezet. (Az adatmódosítási felületről pedig a jobb oldalon a Jelszó szekcióra kattintva lehet ide átlépni.)

A felületen előszőr a jelenlegi jelszót kell megadni, majd az új jelszót kétszer, két egymás utáni mezőben, majd a jobb oldalon látható Mentés gombbal lehet rögzíteni a módosítást. Az új jelszónak minimum 8 karakter hosszúnak kell lennie, tartalmaznia kell legalább egy-egy kisbetűt, nagybetűt, illetve számot.

A sikeres jelszóváltoztatás után „A kérés sikeresen végrehajtva." üzenet jelenik meg. Amennyiben az új jelszó két beírt értéke nem egyezik, erre a mező alatt megjelenő „Ugyanazt az értéket kell újra beírni." üzenet figyelmeztet. Ha a jelenlegi jelszó téves, vagy a megadott új jelszó nem felel meg a feltételeknek, akkor a jelszó nem módosul, „A kérés teljesítése sikertelen." és „Ez a jelszó érvénytelen. Kérjük, adj meg egy másikat!" üzenetek jelennek meg a felületen.Visszalépés a portálra
 

Az adatmódosító felületről a módosítások mentése után a jobb fölső sarokban látható Vissza a(z) Elevéltár oldalra gombra kattintva lehet visszalépni a Felhasználói adatok menüpontba.