Súgó: Felhasználói szerepek


A szerep (pl. látogató, kutató) azt határozza meg, hogy a felhasználó számára milyen funkciók elérhetőek a portálon.
 

A súgóoldal tartalma Kapcsolódó súgóoldalak

 

A portálon a felhasználók az alábbi szerepkörökkel rendelkezhetnek:


Látogató


Az Elektronikus Levéltári Portálra (ELP) látogató felhasználó regisztráció nélkül is kereshet a teljes adatbázisban, megtekintheti a portál nyilvános oldalait, letöltheti a megosztott dokumentumokat, beleértve a papíralapú ügyintézéshez szükséges űrlapokat is. Amennyiben a látogató rendelkezik ügyfélkapus azonosítóval, úgy az ELP felületéről is közvetlenül elérheti a Magyar Nemzeti Levéltár Ügyfélszolgálata által publikált ügyfélszolgálati megkeresések leadását biztosító felületet, amelyhez nem szükséges ELP-regisztráció. A látogató bármikor regisztrálhat a portálra.


Regisztrált felhasználó


A portál regisztrált felhasználói számára kutatói státusztól függetlenül elérhetőek a portál felhasználói fiókhoz kötött szolgáltatásai: létrehozhatnak munkafüzeteket, menthetik a kereséseiket, benyújthatnak online ügyfélszolgálati megkereséseket Budapest Főváros Levéltárához, és beküldhetik az aktív kutatói státuszhoz szükséges kutatói adatlapot a Magyar Nemzeti Levéltárhoz, illetve Budapest Főváros Levéltárához. Későbbi kikéréshez kosárba is helyezhetnek találatokat, de kutatói kérést nem tudnak beküldeni, amíg nem aktív a kutatói státuszuk.


Aktív kutató


Az aktív kutatói státusz levéltáranként külön értelmezendő: aktív a kutatói státusz arra a levéltárra vonatkozóan, amelyben a regisztrált, korábban online kutatói adatlapot beküldő felhasználó már rendelkezik az adott évre érvényes látogatói jeggyel. Az aktív kutatói státuszt a portál felső sávjában, a felhasználó neve fölött a megfelelő levéltár zöld, pipával ellátott ikonja mutatja. Az aktív kutatók a regisztrált felhasználók jogosultságain túl online kutatói kéréseket is benyújthatnak, illetve megtekinthetik korábban leadott kéréseik státuszát.


„Passzív kutató"

Az a felhasználó, akinek még nincs az adott évre szóló látogatói jegye, alapvetően a regisztrált felhasználók jogosultságaival rendelkezik. Azonban a belső levéltári rendszerekkel létrehozott kapcsolat ilyenkor sem szűnik meg, a korábbi években aktív kutató továbbra is meg tudja tekinteni a korábban leadott, lezárt kéréseit a Leadott kérések menüpontban. Ezért fontos, hogy a levéltári kutatók minden évben ugyanazzal a regisztrált felhasználóval kezdeményezzenek beiratkozást, ne regisztráljanak újra a portálon.