Súgó: Tárhelyek


A levéltárak digitális, illetve digitalizált levéltári iratokat az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül a regisztrált felhasználók saját tárhelyére is kiszolgálhatnak. A külső tárhely online bárhonnan hozzáférhető bejelentkezés után, így ide csak bárki által kutatható állományok kerülhetnek. A védett adatok megtekintésére szolgáló belső tárhely csak az MNL és BFL kutatótermeiből érhető el.
 

A súgóoldal tartalma Kapcsolódó súgóoldalak

 


Tárhelyek menüpont


A Tárhelyek menüpont elérhető bejelentkezés után a jobb felső sarokban lenyitható hamburgermenün keresztül, a Kutatóknak menüpontból, illetve az Irányítópulton belül a Tárhelyek fülön.

A külső tárhely digitális másolatok megosztására, a belső tárhely csak az adott kutató számára átadható, nem publikus digitális állományok levéltári megtekintésére szolgál. A tárhelyre való kiszolgálás nem általános módja a kutatói kérések teljesítésének, erre levéltáranként eltérően, csak speciális esetekben van lehetőség. A portál automatikusan kiküldött e-mailben tájékoztatja a felhasználót, amennyiben a levéltárak dokumentumokat töltöttek valamelyik tárhelyére.Külső tárhely


A Tárhelyek menüpontba lépve A Külső tárhely nyitólapja látható, benne a tárhelyen belüli navigációs gombokkal és a digitalizált iratok mappájával. A saját kutatói mappa címe a felhasználó regisztrált e-mail címéből adódik (a @ szimbólumot az at szó helyettesíti). A külső tárhely keresőmezőjét használva a tárhelyre feltöltött fájlok nevében lehet keresni.

A kutatói mappába belépve láthatóak a felhasználó számára feltöltött dokumentumok és csomagok. A levéltár által a külső tárhelyre kiszolgált állomány jellemzően egy tömörített (ZIP) állomány, amelynek címében a "kutatoi_keres" után szerepel a kutató neve, a kiszolgálás dátuma és a kérőlap száma. A címre kattintva van lehetőség a csomag letöltésére vagy törlésére. Ezeknek a szabványos, hitelesített csomagoknak sajátos szerkezete van, tartalmaznak egy ES3 fájlt, egy PROTOCOL fájlt, a leírást tartalmazó metadata.xml fájlt, és végül a content/data almappában találhatók maguk a digitális tartalmak.Belső tárhely


A Belső tárhelyet a Tárhelyek menüpontban a Belső tárhely gombra kattintva lehet elérni, kizárólag a levéltárak kutatótermeiből. A gombra kattintva új oldalon nyílik meg a Belső tárhely felülete, és amennyiben a portálra való utolsó bejelentkezés óta több, mint öt perc telt el, a gomb megnyomása után a továbblépéshez újra meg kell adni a bejelentkezéskor használt jelszót is. A Belső tárhelyen külön mappában érhetőek el az MNL-ből, illetve a BFL-ből kiszolgált dokumentumok.

A Belső tárhelyen elérhető csomagok a Külső tárhelynél leírt szerkezetet követik, de ebben az esetben a csomagokat nem egyben kell letölteni, hanem kibonthatóak a böngészőben: az egyes kérések mappái alatt a content/data almappában tízesével tekinthetőek át a digitális tartalmak lapozható táblázatos formában. A Megjelenítés linkre kattintva a böngészőben megjeleníthető dokumentumok letöltés nélkül megtekinthetőek, a nem megjeleníthető dokumentumokat a fájlok nevére kattintva lehet letölteni.

A Belső tárhely új lapon nyílik meg, elhagyására a lap bezárásával van lehetőség.Dokumentumok törlése


A felhasználók a szükségtelen fájlokat törölhetik a Külső és a Belső tárhelyükről is, illetve a Belső tárhelyen van lehetőség a teljes mappa törlésére is. A törlés ikonokra kattintva a rendszer megerősítést kér, de ezután visszavonhatatlanul törli a dokumentumot. Amennyiben a felhasználó nem törli a dokumentumokat, azok 30 nap után automatikusan törlődnek. A várható törlésről a rendszer előzetesen e-mailben küld figyelmeztetést.