Súgó: Regisztráció


A portálra való bejelentkezéshez, a kutatói funkciók használatához első alkalommal regisztrációra van szükség. A megújult Elektronikus Levéltári Portálon továbbra is be lehet jelentkezni a régi verzióban regisztrált felhasználókkal is. Fontos, hogy a kutatói funkciókhoz minden személy csak egyetlen portálfelhasználóval tud hozzáférni, ezért a többszörös regisztráció kerülendő.
 

A súgóoldal tartalma Kapcsolódó súgóoldalak

 


Regisztráció indítása

A regisztrációt a jobb fölső sarokban (mobiltelefonon a hamburgermenüben) látható Regisztráció feliratra, illetve a portálon több helyen megjelenő Regisztráció gombra kattintva lehet elindítani. Az egyszerű regisztrációval lehetőség van keresések, illetve keresési eredmények mentésére, későbbi kutatói beiratkozásra vagy ügyfélszolgálati megkeresésre; azonban a kutatói beiratkozás egyből a regisztrációs folyamat részeként is kezdeményezhető.

További információ a felhasználói szerepekről →Regisztráció KAÜ-azonosítással

A regisztráció megnyitása után az Átlépés ügyfélkapus (KAÜ) regisztrációra gombra kattintva van lehetőség az Ügyfélkapus regisztráció felhasználásával elindítani az ELP-regisztrációt. Ekkor először az Ügyfélkapura kell bejelentkezni, majd a felület visszairányítja a felhasználót az Elektronikus Levéltári Portálra, ahol az Ügyfélkapuról átvett személyes adatai már kitöltve jelennek meg (módosíthatatlan formában, csupa nagybetűvel). Amennyiben KAÜ-azonosítással regisztrál, a későbbiekben csak KAÜ-azonosítással fog tudni bejelentkezni!Alapadatok

Az egyszerű felhasználói regisztrációhoz csak név, e-mail cím és jelszó megadása szükséges. A portálon kizárólag magánszemélyek regisztrálhatnak, a regisztráció során minden esetben saját nevet és e-mail címet kell megadni! Érdemes olyan e-mail címet választani, amelyhez mások nem férnek hozzá, illetve várhatóan hosszabb távon is aktuális marad. Ha a rendszer visszajelzése szerint "ezzel az e-mail címmel már korábban regisztrált", akkor a korábbi regisztrációval kell bejelentkezni (szükség esetén új jelszót kérni), a többszörös regisztráció kerülendő.

A jelszónak minimum 8 karakter hosszúnak kell lennie, tartalmaznia kell legalább egy-egy kisbetűt, nagybetűt, illetve számot.

Beiratkozási lehetőség a regisztráció során

A regisztráció során egyúttal beiratkozást is lehet kezdeményezni az adott évre Budapest Főváros Levéltárába és/vagy a Magyar Nemzeti Levéltárba: ehhez a megfelelő levéltár előtti jelölőnégyzetet kell rákattintva kipipálni. Ekkor a regisztrációs folyamat egy levéltár kiválasztása esetén négy-, két levéltár kiválasztása esetén ötlépésessé bővül: az új szakaszok az önálló kutatói adatlap leadási folyamatnak felelnek meg.

regisztracio lepesei

 

A továbblépéshez szükséges a kis képen megjelenő ellenőrző kód begépelése. Ez néhány esetben olvashatatlan lehet, ilyenkor az "Új ellenőrző kód kérése" felirat előtti zöld ikonra kattinva lehet új képet kérni.Személyes adatok

A levéltári beiratkozás kiválasztása esetén a következő lépésben („Személyes adatok") további személyes adatokat kell megadni: a kötelező mezőket csillag jelöli (de a születési név megadása csak akkor szükséges, ha ez nem azonos a viselt névvel). Lehetőség van további kapcsolattartási adatok megadására is.BFL/MNL kutatói adatlap

A személyes adatok megadása után a következő lap(ok)on a kiválasztott levéltár(ak)ban való kutatásra vonatkozó mezőket kell kitölteni. Az itt megadott adatokból ugyanolyan, a későbbiekben a portálon a leadott kutatói adatlapok között megtekinthető PDF készül, mint a regisztráció után külön kezdeményezett beiratkozási folyamat esetében.

További információ a kutatói adatlap(ok) adatmezőiről →Regisztráció befejezése

Az utolsó lapon már csak a "Kész" gombra kell kattintani, ekkor a rendszer automatikus e-mailt küld a megadott címre. Az ebben az e-mailben szereplő linkre kattintva kell aktiválni a regisztrációt. Az aktiválást 24 órán belül kell végrehajtani. Az aktiválási link csak egyetlen egyszer működik!

regisztracio utolso lepes